pondelok 10. októbra 2011

Veronika Rusňáková

Sklo je homogénna amorfná, izotropná, priehľadná, pevná a krehká látka v metastabilnom stave, vznikajúca ochladzovaním taveniny. Obsahuje najčastejšie kremičitý piesok, sódu, oxidy alkalických kovov, vápenec. Je to biologicky neaktívny materiál. Obyčajné sklo neprepúšťa svetlo o vlnovej dĺžke nižšej ako 400 nm.  Toľko encyklopédia.

Ale sklo v rukách majstra sa mení na fascinujúci materiál. Sklené predmety a plastiky vytvorené vo vyhni pece sú nositeľmi umelcových predstáv, mysle a citov a stávajú sa žiarivými svedkami premeny skla z jeho úžitkovej či dekoratívnej funkcie na spolutvorcu životného prostredia v interiéri i exteriéri. Sklo ako materiál má magickú silu, ktorá sa znásobuje hrou svetla, a v rukách citlivého umelca dokáže formou farebnej transformácie vyčariť z myšlienok a citov autora čarovnú atmosféru nielen v priestore ale i v duši človeka.  A práve takýmto majstrom premeny chladného skla na úchvatný farebný sen je Veronika RUSŇÁKOVÁ.

Mgr. Veronika Rusňáková sa narodila v roku 1983 v Trnave, výtvarné umenie študovala na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre na Katedre výtvarnej tvorby a výchovy pod vedením akad. maliara Jozefa Dobiša. Pri záverečnej práci na tému „Priestorové inštalácie v exteriéri alebo v interiéri“ sa pod vedením akad. soch. Jaroslava Gubricu zamerala na umelecké spracovanie skla technikou Fusing (spekanie skla), ktorej zostala verná dodnes. Po ukončení štúdia sa venuje vlastnej výtvarnej tvorbe v ateliéri v Malackách.Čítať ďalej..... (www.vip.sk/sk/magazin)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára