nedeľa 9. októbra 2011

Michal Lunter - LUMP ART

Človek protikladov. Vyštudovaný softvérový analytik a programátor, pracujúci v oblasti obchodu v strojárskej firme, ktorý sa intenzívne venuje umeniu. Tento mladý a nadaný umelec vytvára diela, ktoré inšpirujú ľudí v rôznych kútoch sveta.
Asi žiadny umelec nie je normálny, pretože keby bol, nebol by umelcom. Normálni ľudia netvoria umelecké diela. Jedia, spia, vykonávajú rutinované práce a umierajú. (Irving STONE)
Kilo šošovice, pár balíčkov čierneho korenia. Čo s tým? Zjesť? Odložiť na horšie časy? Vysypať sýkorkám? Šošovici možno áno, ale koreniu by sa asi veľmi nepotešili. Nie, nie a nie. Umelec menom LUMP mal lepší nápad.
Trochu lepu, farby, sololit ako podklad a lak. Keď sa tieto samo o sebe pomerne nezaujímavé zložky správne skombinujú môže vzniknúť umelecké dielo. A to nie hocijaké. Podľa niekoho dokonca erotické. Žena? Alebo violončelo? Pravdepodobne oboje, kríženec živej - ženy a v správnych rukách vlastne tiež živej veci akou je violončelo. Každopádne dielo hodné zamyslenia. (obr.č.1)
Autor často nedáva svojim dielam názvy, nie preto, že by bol lenivý. Ale, kvôli tomu, aby divák trochu skúmal, rozmýšľal a sám zistil o čom dielo je. Je ľahké vidieť a chápať veci, ktoré nám niekto dopredu popíše, vysvetlí. No zaujímavejšie je nájsť v tej ktorej maľbe niečo svoje, vlastný zmysluplný význam, možno úplne iný ako pre ostatných pozorovateľov. Ale to je na tom to pekné, nie? Čítať ďalej....(www.vip.sk/sk/magazin)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára