štvrtok 8. decembra 2011

Rastislav Králik

Formovanie na umeleckej sklárskej škole, odbor brúsenie skla, následne v štúdiu pomaturitnom, odbor výtvarné spracovanie skla v nadväznosti na štúdium na vysokej škole, podnecuje k tvoreniu diel v prísne štýlovej expresívnej línii.

Tieto štúdiá vytvorili z neho mnohostranného a experimentujúceho umelca, schopného tvoriť maľby  a tiež sochy zo skla. Radikálne zjednodušenie tvaru budúceho modelu dbajúc na líniu  hotovej sklenenej sochy vkĺzne až do kubistických tvarov dômyselne využívajúc zakrivenia sochy k možnostiam výroby odliatku a dokonalému technickému spracovaniu  hmoty s ovládnutím svetelných efektov čírosti a šmúh náhodne vzniknutých pri procese tavenia. Jeho výtvarné vyjadrenia majú  viacero podôb – nikdy to nie je o tom istom, no vždy cítiť originálny autorský rukopis a nadväzovanie na  tradíciu slovenskej sklárskej školy. Je členom Združenia výtvarných umelcov západného Slovenska.


Autor: Milujem sklo, je to kráľovský materiál, veľmi tvárny v správnych rukách, sterilný, nekompromisný, neodpúšťa ani malú chybičku. Len experimentovanie vás môže posunúť o krok ďalej, sústavné skúšanie, kombinácie techník spracovania tohto úžasného materiálu kde tu ponúknu autorovi sladkú príchuť úspechu z vytvorenia niečoho jedinečného, originálneho. Technika tavenej sklenenej plastiky je najzložitejšia výtvarná disciplína a  patrí k najnáročnejším sklárskym technológiám. Čítať ďalej na www.vip.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára