streda 15. júna 2011

Osobnosti pridané 13. jún 2011 Iní majú hviezdy, my máme celú Galaxiu

Výnimočne talentovaná slovenská sochárka preciťujúca svoje umenie s každým novým

odleskom bronzu, autorka svetovo ocenených sochárskych skvostov, priateľmi nazývaná Galaxia - taká je Jana Brisudová (35) – žena vnímajúca nevnímané.

Umenie je síce považované za nie práve perspektívne povolanie, ale pokiaľ ide o túto sochárku, Jana Brisudová iste pochopila, že umenie nie je práca, ale poslanie. Tomu sa poddala už v ranom detstve, kedy ju hlina a jej možnosti začali fascinovať.

Janiným neutíchajúcim myšlienkam o zhmotnení všetkého, čo vníma, cíti a miluje, udal smer aj jej učiteľ – Tibor Bártfay, živá legenda slovenského sochárstva. Jana Brisudová je jeho poslednou žiačkou a podobne ako jej majster, i diela tejto nepochybne inšpirujúcej umelkyne sa rodia z klasiky a krásy sveta. Vo svojom umení spája prvky mytológie so symbolikou súčasnosti, čo jej sochám dodáva zmyselnosť. Pri pohľade na jej narodené diela si človek spomenie, na akú krásu života už zabudol.

Nielen Slovensko obdivuje túto mladú a nadanú ženu. Jej výtvorom podľahli aj v talianskom Porto Sant’Elpidio na jubilejnom 10. ročníku medzinárodnej výstavy San Crispino, kde v roku 2008 získala ocenenie „Giovanni Emergenti”. O dva roky na to svet znova ocenil jej prínos umeniu, kedy jej bola udelená 3. cena medzinárodnej odbornej kritiky ex aequo na medzinárodnej súťažnej výstave Perla dell´Adriatico. V súčasnosti vystavuje v rámci Spolku výtvarníkov Slovenska a jej diela sú i v súkromných zbierkach zahraničných milovníkov umenia. Tento fakt korešponduje s jej pohľadom na svoje diela, o ktorých tvrdí, že majú ísť svojou vlastnou cestou.

Priateľmi nazývaná Galaxia, žena pozerajúca sa na svet z inej perspektívy, učí nielen Slovensko, že umenie treba precítiť, vidieť a dotknúť sa ho, že nie cieľ, ale cesta je dôležitá a že nemožnosť niečo vytvoriť, neexistuje. Tak ako sa predierajú šifry z jej reliéfov do priestoru, tak sa z rúk tejto výnimočne talentovanej ženy valí jedna zrelá výpoveď o svete za druhou. Zamilovať sa do jej diel, to je láska na celý život.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára