štvrtok 9. februára 2012

7. marec Deň výskumu rakoviny

7. marec Deň výskumu rakoviny – s heslom: Dnešný výskum pre zajtrajšiu liečbu!

S cieľom upozorniť na priority a potenciál moderného onkologického výskumu vyhlásila v roku 2007 Nadácia Výskum rakoviny www.nvr.sk 7. marec za Deň výskumu rakoviny. Je potrebné šíriť dobré meno slovenskej onkologickej vedy a vysvetľovať, na čo je výskum potrebný. Nadácia Výskum rakoviny sa snaží prostredníctvom tohto dňa informovať verejnosť, vedcov, lekárov, pacientov, ale aj politikov a slovenskú vládu, čím konkrétnym už výskum nádorových ochorení pomáha pacientom, ale zároveň poukázať aj na mnohé špecifické problémy, s ktorými sa onkologický výskum na Slovensku stretáva.

Tri hlavné ciele špeciálneho dňa venovaného onkologickému výskumu:
  • ukázať pacientom a ich rodinám, čím konkrétnym im výskum pomáha  
  • presvedčiť lekárov – onkológov, že ich spolupráca na výskume je nevyhnutná pre ďalšie napredovanie v boji s rakovinou
  • pripomenúť vláde SR nutnosť zahrnúť špeciálny program aplikovaného výskumu do Národného plánu boja proti rakovine a súčasne aj medzi priority znalostnej ekonomiky na Slovensku.

Symbolom Dňa výskumu rakoviny je snežienka. Krehký kvietok, ktorý sa aj napriek nepriazni zimného počasia  prediera na svet, len aby ako prvý privítal jar. Svojim úsilím pripomína slovenský onkologický výskum, ktorý napriek ťažkostiam, problémom a stálemu nedostatku financií, krok za krokom prináša nové poznatky, ktoré pomáhajú víťaziť nad rakovinou. Avšak rakovina je choroba mnohých tvárí a nevzdáva sa ľahko. Autorom loga Dňa výskumu rakoviny je ak. maliar Miroslav Cipár.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára